University of Gothenburg

Opening Hours

  • Days Dates Hours
  • Thursday25/1018:00-20:30
Read

Konstverkstaden Angered

Studion Kulturhuset Blå Stället

Obs! Ny plats och ny titel

Vill du bli konstnär / designer / formgivare?

Konstverkstaden Angered är en öppen arena för debatt, förverkligande och inspiration. En plats för unga och gamla med ett intresse för och en vilja att arbeta med konst, design, arkitektur och konsthantverk. Vad vill du? Vad ser du? Vad behöver förändras? Vad kräver du? Hur gör vi?

 

Program:

Karwan Faraj hälsar välkomna

18.00 – 18.30 Macarena Dusant om den svenska konstfältets exkluderande mekanismer med fokus på kulturpolitik, institutioner och konstkritik.

18.30 – 19.00 Signe Johannessen om självorganisation och gemensamma praktiker som strategi för att förflytta makt och i slutändan nedmontera myten om det ensamma konstnärsgeniet. Johannessen använder Art Lab Gnesta som utgångspunkt för att lyfta frågor om hur vi tillsammans kan utvidga det konstnärliga handlingsutrymmet i ett annars då exkluderande samhälls-och konstklimat.

Fika

 

19.15- 19.45 Angereds bokmässa är Göteborgs nya litteraturscen – an arena för skrivande personer, etablerade och oetablerade, både i Angered och andra förorter i Göteborg. Syftet är att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden. Den arrangerades av Kulturhuset Blå Stället i samarbete med Folkets Hus Hammarkullen, Blå Ställets vänner och Angereds bibliotek.

19.45- 20.15 Eftersnack och fika

Kvällens moderator och konferencier är Karwan Faraj.

 

Medverkande:

Macarena Dusant är (snart) mag.kand i konstvetenskap och textförfattare. Dusant intresserar sig för frågor som rör maktstrukturer, offentlighet och marginalisering inom konsten. Hon är redaktör på kulturplattformen Kultwatch och driver konstgruppen IDA (Insitutet för Diaspora och Avkolonisering).

Karwan Faraj är dokumentärmakare, rappare och ungdomscoach. Han har gjort flera uppmärksammade radioproduktioner för Sveriges Radio, bland annat P3 Dokumentär-serien “Gängskjutningen på Vår Krog & Bar”, P1-dokumentären ”Hennes resa till IS” och är aktuell med en ny serie för P1: ”Det kriminella systemet”. Han är uppvuxen i Angered i Göteborg och har arbetat med ungdomar i över 10 år.

Signe Johannessen är utbildad vid Kunsthögskolen i Oslo och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Tillsammans med konstnären Erik Rören har hon grundat Art Lab Gnesta, en självorganiserad experimentell praktik och institution i Sörmland, söder om Stockholm som de driver tillsammans med en grupp curatorer och andra konstnärer. Art Lab Gnesta startades som en respons på det rådande konstklimatet. Organisationen agerar genom kollektiva och inkluderande processer och bjuder in konstnärer och andra experter till sitt residencyprogram, sin utställningsverksamhet och till de deltagarproduktioner som genomsyrar verksamheten.

José Romero ursprungligen från Bolivia och sedan många år tillbaka Hammarkullebo. Han är tandtekniker, kulturarbetare, journalist, radiopratare och poet. Han har gett ut ett flertal böcker, däribland Pensamientos (2010) på spanska och 30 år och lite till… (2012) på svenska. Hans senaste utgivning är DileNoMás (2016). Han mottog Angereds kulturpris 2011. Tillsammans med Yarko Rhea Salazar är José Romero initiativtagaren till Angereds bokmässa 2018.

Anni-Frid Frisk är producent för programmet Samhälle och Samtal och Angereds bokmässa på Kulturhuset Blå Stället.

 

Arrangeras i samarbete med HDK och Gothenburg Design Festival, Hammarkullen konsthall, Kulturhuset Blå Stället och Kultur i Väst.

Festival

Your browser is old. The site might not work as expected. Please upgrade.